Reinier van den Berg

De coronacrisis leert ons, dat we met draagvlak een crisis uitstekend bij de wortels kunnen aanpakken. Zeker in het voorjaar gingen de alarmerende cijfers van sterfgevallen, bezette ziekenhuisbedden en besmettingen sneller dan gedacht naar beneden, nadat verregaande maatregelen waren opgelegd. Het virus is de grote maar onzichtbare vijand die verslagen moet worden. Dat kost veel, maar niets doen was simpelweg geen optie.

Een andere onzichtbare, maar nog veel grotere vijand is klimaatverandering. Ik zit ruim 30 jaar in het vak van weer en klimaat, onder meer als presentator bij RTL4. De opwarming voltrekt zich sneller dan gedacht, de gevolgen zijn merkbaar en verstrekkend. We kunnen bijvoorbeeld terugkijken op 3 zeer opmerkelijke zomers met bizarre hitte-records. Kunnen wij in het welvarende westen ons nog redelijk wapenen tegen het veranderende klimaat, dat is voor miljarden mensen elders in de wereld helaas wel anders.

Het roer moet dus radicaal om. Het tij dient zo snel als mogelijk gekeerd te worden. Daar is draagvlak voor nodig, ambitie, lef, visie en doorzettingsvermogen. Een van de manieren om de uitstoot van broeikasgassen en andere vormen van luchtverontreiniging terug te dringen, is de mobiliteit (het wagenpark in de eerste plaats) te elektrificeren. Moderne elektrische auto’s worden uitgerust met krachtige batterijen, die bovendien steeds milieuvriendelijker worden geproduceerd en na een zeer lange staat van dienst uiteindelijk ook kunnen worden gerecycled. Voor al de elektrische auto’s zijn wel voldoende laadvoorzieningen nodig. Ik vind het top dat 2B-green zich hier voor inzet!

Een andere effectieve methode om (de oorzaken EN de gevolgen van) klimaatverandering te verminderen, is bos te beschermen en bomen aan te planten. Super dus dat 2b-green.nl het verkopen van laadpalen koppelt aan het planten van bomen via de bekende organisatie Trees for All.

Mooi is het ook, dat 2B-green op ‘Het Beginstation’ mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet op het gebied van recycling en hergebruik. Kortom, ik ben enthousiast over deze club en noem me graag ambassadeur van 2B-green! Ik hoop dat ze hun missie, onde meer het plaatsen van 100.000 laadpunten, sneller dan gedacht kunnen behalen.