Serge Kornuyt

Wie is er nu niet tegen verspillen? Het basisprincipe van een circulaire economie is kringlopen sluiten en minimaal grondstoffen verbruiken. Iets wat we nu nog te veel doen met brandstoffen in bv auto’s en deze volledig verbranden. Verbranden is het laatste wat we mogen doen in onze samenleving maar toch lijkt dit vandaag de dag nog te vaak de enige oplossing. Grondstoffen worden schaars en staan niet ons oneindig ter beschikking. We verbruiken nu wereldwijd al jaarlijks bijna 2 maal zo veel grondstoffen als de aarde ons ter beschikking stelt. Zouden alle wereldburgers leven zoals wij Nederlanders dat doen dan hebben we 2,9 aardes per jaar nodig.

Het is inmiddels voor iedereen duidelijk dat de verspilling van materialen en grondstoffen extreme vormen aanneemt. Nog een onderbelichte vorm van verspilling is verspilling van talent – iets waar ik me al bijna 10 jaar voor inzet, waarvan al meer dan 5 jaar vanuit het Beginstation. Het Beginstation is een creatieve broedplaats waar mensen uit alle doelgroepen een kans of opstapje krijgen om hun talent te ontdekken met als allerhoogste doel zelfredzaamheid en een pad naar betaald werk. Tijdens hun stage of werkervaringsplek werken ze aan echte duurzame en circulaire projecten die bijdragen aan een duurzame stad of samenleving.

Eén van de projecten waar we bijzonder trots op zijn is 2B-green om zo met alle betrokkenen maximaal impact te kunnen maken op elektrisch rijden en duurzame mobiliteit in zijn algeheel. 2B-green is een social enterprise pur sang die alle elementen en aspecten in zich heeft om mega veel toegevoegde waarde te leveren voor onze maatschappij: elektrisch rijden, social return en meer groen d.m.v. trees for all. Alle collega’s van het Beginstation zijn super trots en dankbaar om hier aan bij te mogen dragen aangezien ze allen invloed hebben op de SDG’s (sustainable development goals).

Hopelijk bent u net zo enthousiast als wij en krijgt u niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk energie van deze laadpalen.

mvg Serge Kornuyt